Čo všetko vie o nás Google? Ako funguje tracking a ochrana online súkromia

V dnešnej digitálnej dobe existuje snáď len minimum ľudí, ktorí nijakým spôsobom nevyužívajú internet a online služby. Vyhľadávanie, emaily, mapy, kalendáre, poznámky, ale aj analytické nástroje a správa reklamných kampaní. Toto je len malá časť služieb, ktorú ponúka snáď najsilnejší hráč v tejto oblasti na trhu, spoločnosť Google. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou našich životov, no len málokto vie, aké informácie o nás zhromažďuje a ako ich využíva. Koľko teda toho Google vie a ako si môžeme naše online súkromie chrániť? 

História videí, ale aj miesta z máp

  1. Vyhľadávania na Google: Keď zadávate svoje otázky do vyhľadávača, Google si ukladá informácie o vašich vyhľadávacích dopytoch. Môže zaznamenať, aké kľúčové slová ste použili, aké výsledky ste si prezreli a čo vás zaujalo. Tieto informácie sa používajú na personalizáciu vyhľadávacích výsledkov a zobrazenie cielených reklám.

  2. Aktivity v aplikáciách Google: Ak používate aplikácie od Google, ako Gmail, Google Maps alebo YouTube, spoločnosť zaznamenáva vaše aktivity v týchto aplikáciách. Napríklad, ak sledujete videá na YouTube, Google si ukladá históriu vašich sledovaných videí a odporúča vám podobné obsahy. Podobne, ak používate Google Maps, môže si uchovávať informácie o vašich vyhľadávaniach a uložených miestach.


  3. Google reklamy: Google používa svoje zhromaždené informácie na zobrazenie cielených reklám. Napríklad, ak ste vyhľadávali dovolenkové destinácie v Taliansku, môžete neskôr vidieť reklamy na cestovné služby a hotely v tejto oblasti. Reklamy sa personalizujú na základe vášho správania sa na internete a získaných informácií o vašich záujmoch.

  4. Uchovávanie dát: Google uchováva vaše dáta na svojich serveroch. Patrí sem napríklad história vyhľadávania, e-maily, kalendár, fotky a ďalšie. Tieto dáta sú využívané na rôzne účely, ako je poskytovanie služieb, vylepšovanie funkcií a personalizácia obsahu.

  5. Zdieľanie dát s tretími stranami: Google môže zdieľať vaše dáta s tretími stranami v určitých prípadoch, napríklad v rámci reklamných partnerstiev alebo za účelom poskytnutia lepších služieb. Tieto dáta však zvyčajne zostávajú anonymné a neidentifikujú vašu osobu.

Ako chrániť svoje online súkromie?

  1. Nastavenie súkromia: Google ponúka možnosti nastavenia súkromia, kde si môžete vybrať, aké informácie chcete zdieľať a aké nie. Môžete napríklad obmedziť uchovávanie histórie vyhľadávania alebo zablokovať personalizované reklamy.

  2. Správa účtu: Dôležité je pravidelne kontrolovať a spravovať svoj Google účet. Môžete si nastaviť dvojfaktorovú autentifikáciu pre väčšiu bezpečnosť a overiť, ktoré aplikácie majú prístup k vašim údajom.

  3. Výber alternatívnych služieb: Existujú alternatívne služby od iných poskytovateľov, ktoré dbajú na ochranu súkromia. Môžete napríklad používať iný vyhľadávač, e-mail alebo mapy, ktoré sú známe svojím dôrazom na súkromie používateľov. Jedným z najznámejších prehliadačov, ktorý dbá na ochranu súkromia je napríklad Firefox. 

Google je veľkým hráčom v digitálnom svete a ponúka širokú škálu služieb, ktoré nám uľahčujú každodenný život. Je však dôležité mať na pamäti, že spoločnosť zhromažďuje informácie o našom online správaní. Preto je potrebné byť informovaný o tom, čo všetko o nás Google vie a ako môžeme chrániť svoje online súkromie. Nastavenie súkromia, správa účtu a výber alternatívnych služieb sú niektoré z krokov, ktoré môžeme podniknúť pre ochranu našich osobných údajov.

Tento článok slúži iba na informatívne účely a nezahrnuje úplný prehľad o všetkých aspektoch súvisiacich s ochranou súkromia v súvislosti s Google. Odporúčame vám, aby ste sa do hĺbky oboznámili so zásadami ochrany súkromia spoločnosti a s možnosťami, ktoré poskytujú, priamo na ich webových stránkach.



Mohlo by vás zaujímať:


Zaujímavé produkty z DigiSkilly.sk: